Het einde van een periode is een zicht, een transitie op komst: een visie van J. L. Blankestein


Ik keek 30 oktober 2021 op NPO1 naar een uitzending van Close UP, een kunstprogramma van AVRO/TROS, over Alexander McQueen, vorig jaar op 40-jarige leeftijd overleden Britse (mode)topontwerper, die bekend stond als een controversieel ontwerper, wiens werk getuigde van een combinatie van gedegen werkervaring, uitgesproken Brits kleermakerswerk, de fijne vakkundigheid van het Franse haute-couture-atelier en de onberispelijke afwerking van het Italiaanse product. Typerend in zijn ontwerpen is de steeds terugkerende dualiteit tussen breekbaarheid en kracht, traditie en moderniteit en veranderlijkheid en strengheid. (tekst Wiki) Wat mij sterk aansprak waren zijn kleurrijke, soms gedurfde, maar altijd de vormen van zijn creaties. Zijn laatste modeshow had hij de titel meegegeven 'de erfenis', waarin demonen een rol speelden. Zijn creaties waren van een grote schoonheid, maar ook sober en ontdaan van kleurrijke aspecten. Niet het meest smaakmakende van wat hij in voorgaande jaren had getoond, wel het meest ingetogene. Ik zag in zijn presentatie een schets van de toestand waarin hij de wereld achterliet. Indrukwekkend maar ook zorgelijk over de wereld, die hij ons toonde. Onze wereld waarin wij vandaag nog leven. Maar dan toch weer met het sprankje hoop voor volgende generaties, verbeeld met een plagje groen gras. Grote kunstenaars zijn altijd in staat geweest ons te duiden over de op komst zijnde ineenstorting van een dynastie, van een tijdperk zowel in positieve als in negatieve zin des levens. Het deed mij denken aan twee dromen of misschien wel openbaringen, die ik vorig voorjaar kreeg over de ineenstorting van onze monetair/financieel en sociaal/maatschappelijke statuten, die een grote stilte veroorzaakte, maar waarna het nieuwe leven, het grote gras en de bloeiende lentebloemen de eerste tekenen waren voor een nieuw leven voor volgende generaties.
Volgens Barack Obama staan de VS en de wereld op een kantelpunt tussen twee visies. Aan de ene kant is er "een gemene politiek van verdeeldheid, conflict en cynisme, maar er is ook nog een weg, waarbij we samen grote problemen oplossen en onze samenleving wederopbouwen om steeds meer mensen een beter leven te geven." Het is volgens de voormalige president een keuze die bepalend is "niet alleen voor de volgende jaren, maar voor de volgende decennia of misschien wel langer".
Het beeld dat hier geschapen wordt is typerend voor de huidige tijd, we moeten vooral overeind hebben wat er is opgebouwd en vandaar uit gaan hervormen. Het wordt ons vooral voorgehouden door al diegenen die inkomen genieten uit dat systeem. Het spreekwoord zegt dat 'wiens brood met eet, diens woord men spreekt'. Begrijpelijk, maar in een ontwikkeling die grote verschillen creŽert tussen rijk en arm, tussen klimaat en toekomst, tussen macht en onmacht en solidariteit en hebzucht/egoÔsme. Soms scheppen daarin natuurrampen weer orde, soms ook pandemieŽn en soms oorlogen. Maar soms ook is daar een complete schoonmaak voor nodig met een compleet nieuwe inrichting en een herstart vanaf nul. We kennen deze ontwikkelingen uit de geschiedenid, er is wat dit betreft niets nieuws onder de zon. We moeten echter voorkomen dat omwille van de verering van de mammon (afgod van het geld) er steeds grotere stappen in het dal der vernietiging worden gezet. De beurskoersen stijgen snel, de economie groeit, de rente is gedaald naar nul, de huizen stijgen steeds verder in prijs, de inflatie stijgt, de koopkracht daalt, er zijn veel te weinig betaalbare sociale woningen en de waarde van ons spaargeld daalt in waarde. We moeten vrezen dat de de stijgende effectenkoersen en de prijsontwikkelen op de cryptoplatforms niet meer dan luchtbellen zijn, die van het ene op het andere moment leeg gaan lopen. Veel deskundigen delen zo een ontwikkeling, maar voorzien dat niet voor vandaag of morgen, maar voor later. Maar die ontwikkeling is onontkoombaar voor de instorting van ons monetair/financiŽle systeem met grote gevolgen voor de sociaal/maatschappelijke fundamenten.
Ik verwijs hier naar 2 dromen over de hierboven geduidde ontwikkelingen, die ik vorig jaar heb beschreven op: https://www.nkestein.nl/De%20wereld%20op%20drift/Openbaring2020.html en
https://www.nkestein.nl/De%20wereld%20op%20drift/Droom_ineenstortende_grachtenpanden_010720.html

J.L. Blankestein, 31 oktober 2021


Terug